top of page
Projecten & Programma's
Stravaganza

'Stravaganza' viert de arpa doppia a tre registri, de Italiaanse tripleharp, in haar natuurlijke habitat, het begin van de zeventiende eeuw, de dageraad van wat nu de barokperiode heet. Napolitaanse componisten als Ascanio Mayone en Giovanni Maria Trabaci, beide zelf ook harpist, experimenteerden met de expressieve kracht van chromatiek en duizelingwekkende diminuties, waarmee zij de strenge kaders van Renaissance polyfonie deden barsten uit hun voegen. 

'Stravaganza' beleefde haar première in november 2017.

Le concert imaginaire de Sainte Cécile
Cécile.png

In het Louvre hangt een doek uit 1691 van de Franse schilder Pierre Mignard waarop sint Cecilia is afgebeeld, de beschermheilige van de musici. Omringd door instrumenten als de viola da gamba, blokfluit, hobo en tamboerijn zit zij daar te spelen op een arpa doppia, de Italiaanse chromatische harp die vreemd genoeg in Frankrijk nooit echt voet aan de grond heeft gekregen. Maar wat als er daadwerkelijk in 1691 in Parijs iemand is geweest die de arpa

doppia bespeelde, wat zou er dan hebben geklonken?

Dit programma ging in première tijdens het Dutch Harp Festival 2018.

Klik op de afbeelding om er een trailer van te bekijken.

The Muse of Albion

Albion is een oude, dichterlijke naam van Engeland. Rond 1600 beleefde de Engelse muziek een gouden tijdperk, met componisten als John Dowland, John Danyell en Orlando Gibbons. Melancholie werd tot kunst verheven en een dichter of muzikant kon geen grotere eer toevallen dan The Lady Musicke te zien wenen.

Met William Kinloch wordt een uitstapje gemaakt naar Alba (Schotland) en ook klinkt het beroemde 'The Bells van William Byrd,

Albion.png

waarin het typisch Angelsaksische 'change ringing' van kerkklokken treffend wordt nagebootst. Dit programma ging in première in oktober 2018 in Mechelen (B).

Alfonso Waye

Ook dit programma brengt een ode aan de Elizabetaanse en Jacobijnse muziek, maar dan op de lyra viol, een viola da gamba die speciaal is toegerust voor akkoordmatig solospel. De remedie voor Melancholie is tweeledig: breedvoerige Pavans om haar tot op de bodem te ervaren en vieze liedjes om op te vrolijken.

Dit programma ging in juni 2018 in première in Brussel en de Alfonso in kwestie is natuurlijk Alfonso Ferrabosco jr.

Luceros y Flores

Een dialoog tussen de Spaanse arpa de dos órdenes en de Argentijse sopraan Valeria Mignaco, met Spaanse liederen en harpsolo’s uit de 16e en 17e eeuw. De belangrijkste componisten zijn José Marín, en Juan Hidalgo, die zelf harpist was en de eerste Spaanstalige opera’s componeerde. De première van dit programma was in maart 2020 in Oostwold (Oldambt). Klik hier om een fragment te beluisteren!

Amourette

De naam van mijn gamba-duo met Anja Engelberg verwijst niet alleen naar onze gedeelde liefde voor de muziek en voor de viola da gamba in het bijzonder, maar is ook de Franse naam van de houtsoort waarvan onze strijkstokken gemaakt zijn. Ons repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Engelse, Duitse en Franse muziek uit de 17e eeuw, maar wij maken af en toe ook uitstapjes naar de 18e.

Klik op de foto om een video te zien.

amourette.jpg
Camerata Trajectina

Ik voel mij best een beetje vereerd om deel uit te maken van Camerata Trajectina, een ensemble dat ouder is dan ik, maar nog altijd springlevend en bruisend van frisse nieuwe ideeën en initiatieven. Wij zijn gespecialiseerd in liederen uit de Nederlandse Gouden Eeuw maar doen veel meer dan dat... bezoek onze website!

Amstel Consort

In dit ensemble, waar ik mede-oprichter van ben, speel ik hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) altgamba. Bezoek onze website!

bottom of page